Ραδιενεργά ναυάγια "εξαφανισμένα" στο Ιόνιο Πέλαγος

Ραδιενεργά ναυάγια "εξαφανισμένα" στο Ιόνιο Πέλαγος

Αρ. Πρωτ. 21706/24.08.2011

Προς Υπουργούς:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Εξωτερικών

 

Περιβαλλοντικό έγκλημα φαίνεται να συντελείται σε βάρος των ελληνικών θαλασσών, καθώς σύμφωνα με αποκαλύψεις της ιταλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Λεγκαμπιέντε», στο Ιόνιο Πέλαγος βρίσκονται 7 ναυάγια με πυρηνικά απόβλητα. Όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες της ιταλικής οργάνωσης, η ιταλική μαφία φαίνεται να έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός κυκλώματος «διαχείρισης» αποβλήτων, τα οποία «εξαφανίζει» στο θαλάσσιο βυθό, με αλόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Τουλάχιστον 40 πλοία με πυρηνικά απόβλητα βρίσκονται εξαφανισμένα και βυθισμένα, εκ των οποίων 7 εκτιμάται ότι βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος. Ωστόσο, το βάθος του πελάγους που φθάνει ακόμα και τα 1.000 μέτρα, καθιστά σχεδόν αδύνατο τον ακριβή εντοπισμό, αλλά ακόμη περισσότερο την ανέλκυσή τους που πέρα από πολύ δύσκολη είναι και ιδιαίτερα δαπανηρή.

Η δράση της ιταλικής μαφίας στο οικολογικό αυτό έγκλημα, χρονολογείται  περίπου στα 40 χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η μόλυνση μιας περιοχής με ραδιενεργά απόβλητα διαρκεί 300 χρόνια, επηρεάζοντας πολλές γενιές, καθώς είναι πολύ εύκολο να περάσει η μόλυνση στην τροφική αλυσίδα των οικοσυστημάτων με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε τι ενέργειες έχουν προχωρήσει τα αρμόδια Υπουργεία σε επίπεδο διμερών σχέσεων των δύο χωρών, για την πληρέστερη ενημέρωση της πολιτείας αναφορικά με το θέμα των εξαφανισμένων ναυαγίων στο Ιόνιο Πέλαγος;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον εντοπισμό πιθανής μόλυνσης των υδάτων του Ιονίου και τη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών θαλασσών;